Την περασμένη Κυριακή διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στην Ρωσία, χωρίς ωστόσο να δοθεί ιδιαίτερη δημοσιότητα στην διεξαγωγή τους, δεδομένης του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού συμμετοχής, 14,8%, που αποδίδεται από πολλούς αναλυτές στο εξαιρετικά μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών για τον θεσμό αυτό, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί ότι με δεδομένη την κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία» σε τοπικό επίπεδο δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Ούτε δόθηκε καμία ιδιαίτερη έκταση στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, που θεωρούσαν προδιαγεγραμμένη, την νίκη του κυβερνώντος κόμματος.

Ωστόσο, παρά τη παγιωμένη αυτή αντίληψη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να δώσουν τη μάχη για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους αλλά και για να σπάσουν αυτή την νοοτροπία.

Νικητής βεβαία των δημοτικών εκλογών αναδείχθηκε το κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία», γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα το Κρεμλίνο, το οποίο επικρότησε παράλληλα και τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.
 
Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η νίκη υποψηφίων από διάφορα κόμματα στις δημοτικές εκλογές της Μόσχας, είναι «ένα εξαίσιο γεγονός», επειδή θα τους δοθεί η δυνατότητα να δείξουν πόσο αποτελεσματικοί είναι συμμετέχοντας στην ζωή της πόλης.
 
Ο Πεσκόφ εννοώντας σαφώς την συμμετοχή των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, είπε ότι «αυτός είναι και πλουραλισμός, αυτό είναι και ο πολιτικός ανταγωνισμός».

Στις δημοτικές εκλογές, της 10ης Σεπτεμβρίου που διεξήχθησαν σε 125 δήμους της Μόσχας για την εκλογή 1502 δημοτικών συμβούλων, την πρώτη θέση κατέλαβαν οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία», με ποσοστό 76%, ενώ την δεύτερη θέση πήρε το κόμμα της αντιπολίτευσης «Γιάμπλακο» με 11,72%.

Στη ρωσική περιφέρεια επικράτησαν οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος.

Οι ρωσικές εφημερίδες κάνουν μια αποτίμηση της εκλογικής αυτής αναμέτρησης.

Η εφημερίδα Kommersant γράφει, ότι: «Η αντιπολίτευση κατάφερε να δώσει την μάχη με την «ενιαία Ρωσία» σε ορισμένες περιοχές της Μόσχας. Η εφημερίδα Vedomosti εκτιμά ότι οι εκλογές κατέληξαν σε ισοπαλία.

«Και οι μεν και οι δε μπορούν να γιορτάσουν την νίκη – εκτιμά η εφημερίδα– αν και στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα δείχνουν το στάτους κβο – την διαίρεση της πρωτεύουσας σε δύο στρατόπεδα και το ότι οι δυο πλευρές διατήρησαν οριακά τα ιδεολογικά τους γκέτο».


Η αντιπολίτευση σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomosti έχει λόγους να χαίρεται, καθώς δεν μηδενίστηκαν οι προσπάθειες της να επιδιώξει την νίκη, παρότι δεν κατέβηκε με ένα ηχηρό πρόγραμμα, παρά τη χαμηλή προσέλευση, και παρά το γεγονός ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια ημέρα που δεν ήταν ευνοϊκή (σ.σ. υπήρχαν οι εορτασμοί για τα 870 χρόνια από την ίδρυση της Μόσχας).

Έτσι για πρώτη φορά στη Μόσχα, τα τελευταία 10 χρόνια, υπήρξαν περιοχές όπου στα δημοτικά συμβούλια δεν εξελέγη ούτε ένας εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, ή δημοτικά συμβούλια που οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος έχουν την απόλυτη μειοψηφία.

Από ψυχολογικής απόψεως, το γεγονός αυτό –γράφει η εφημερίδα – δεν μπορεί να μην χαροποιεί τους νικητές και τους ψηφοφόρους τους, αλλά μια τέτοια υπεροχή από εκλογικής απόψεως δεν έχει ουσιαστική σημασία.

Μάλιστα η εφημερίδα γράφει συγκεκριμένα, ότι η αναμφισβήτητη επιτυχία της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα, και σε ορισμένους δήμους είναι ανεπαρκής για να μπορέσουν οι υποψήφιοι τους να περάσουν το όριο που θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν τη δημαρχία της Μόσχας, ακόμη και αν επιχειρήσουν να συνασπισθούν οι υποψήφιοι του Κομμουνιστικού Κόμματος, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και του «Γιάμπλακο» με την υποστήριξη των ανεξάρτητων υποψηφίων.

Αυτό όμως ήταν ο στρατηγικός στόχος της αντιπολίτευσης στον αγώνα που διεξήγαγε για να εξασφαλίσει έδρες στα τοπικά όργανα εξουσίας.

Το κυβερνών κόμμα, όπως γράφει η Vedomosti διατήρησε την μεγάλη πλειοψηφία σε περισσότερους από 50 δήμους της Μόσχας , όπου το 100% των εκλεγέντων εκπροσωπούν το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας».

Αυτό σημαίνει όπως γράφει η «Nezavisimaya Gazeta» στο σχετικό της άρθρο, ότι το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να έχει υπό το έλεγχο του το φιλτράρισμα των δημοτικών εκλογών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Πολιτικής, Κονσταντίν Καλάτσεφ, αν για τον Δήμο της Μόσχας τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών είναι ικανοποιητικά, για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2018 εγκυμονούν προβλήματα.

Και αυτό γιατί αφού το ελεγχόμενο από το κυβερνών κόμμα δεν προσήλθε στις δημοτικές εκλογές, κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να αγνοήσει και την αναμέτρηση του Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕΕπιστροφή στο trelokouneli.gr