Συνθήκες εμπλοκής στη διαπραγμάτευση δημιουργεί το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων. Για άλλη μια φορά μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο η συζήτηση όσον αφορά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

«Παραμένει η διαφορά, δεν δέχονται την αύξηση εισφορών που τους προτείνουμε. Δε δέχονται τέτοια αύξηση, ώστε να μην προχωρήσουμε σε επιπλέον μειώσεις πέρα από μειώσεις που έχουμε προτείνει. Δε θα δεχτούμε περαιτέρω μειώσεις από αυτές που έχουμε πει, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις από το όριο των 1.300 ευρώ για το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης που έχει θέσει η ηγεσία του υπουργείου. Ακόμη, είναι αρνητικοί στην εισήγηση του υπουργείου για αύξηση εισφορών 1 μονάδα για τα επόμενα τρία χρόνια και μισή μονάδα για τα επόμενα τρία.

Το ζήτημα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο και οι συζητήσεις με το υπουργείο Εργασίας θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο.


Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν το «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

«Προχωρούμε με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή κανονικά», διαβεβαίωσε ο κ. Κατρούγκαλος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει η πιθανότητα να δεχθούν από τους θεσμούς τις προτάσεις τους για κάποιες αλλαγές.

«Ανάλογα με την έκταση αυτών των προτάσεων για αλλαγές, μπορεί να καταθέσουμε το νομοσχέδιο είτε το βράδυ της Πέμπτης, είτε το πρωί της Παρασκευής», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Υπογράμμισε, μάλιστα ότι η επιλογή των μέσων είναι «δικό μας θέμα».

Το νομοσχέδιο προβλέπει υψηλότερες εισφορές και χαμηλότερες συντάξεις για όλους, επιπλέον των περικοπών που θα γίνουν στις επικουρικές συντάξεις των «υψηλοσυνταξιούχων» με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ μεικτά, αλλά, πάνω από 1.170 ευρώ «καθαρά» κατά μέσο όρο, προ φόρου και στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Αύξηση εισφορών προβλέπεται όχι μόνο για την επικουρική ασφάλιση αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αγρότες.

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
 

Αφήστε μια απάντηση