Στα γεγονότα, όπως αυτά παρουσιάζονται από την πλευρά του 29χρονου, για το φονικό στα Ανώγεια της Κρήτης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο δικηγόρος του κατηγορουμένου, Διονύσης Βέρρας, ενώ είδαν το φως αργότερα τη Δευτέρα και καταθέσεις.
Ο 29χρονος, συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του, ζήτησε και έλαβε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη το μεσημέρι. Η θέση του δράστη παραμένει η ίδια από την πρώτη στιγμή όπως, είχε αναφέρει και στην κατάθεσή του ενώπιον των αστυνομικών αρχών: ότι δηλαδή, πυροβόλησε τον 30χρονο κτηνοτρόφο αφού είδε τον πατέρα του νεκρό στο έδαφος.
Σύμφωνα με τον κ. Βέρρα, «ασκήθηκε ποινική δίωξη στον 29χρονο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, καθώς επίσης χρεώθηκε και μία επικίνδυνη σοβαρή σωματική βλάβη – κατηγορία την οποία δεν μπορέσαμε να αντιληφθούμε, θεωρούμε ανεξήγητη και θα την ερευνήσουμε για το πώς ενσωματώθηκε στη δικογραφία. Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά τον τραυματισμό του τρίτου προσώπου, ο οποίος από βολίδα τραυματίστηκε στο πόδι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου».

Διαβάστε περισσότερα

Ο δικηγόρος του δράστη αναφέρθηκε στον πρώτο διαπληκτισμό μπροστά στην οικία του 29χρονου κατηγορούμενου στα Ανώγεια, επικαλούμενος την δικογραφία.
«Ο θανών 30χρονος κτηνοτρόφος και ο κατηγορούμενος, είχαν μία λεκτική εμπλοκή η οποία αξιολογείται ως μη ιδιαίτερη ως συμβάν. Αλλά και ιατροδικαστικά όπως προκύπτει και στα δύο εμπλεκόμενα μέρη, στον 30χρνο και τον 29χρονο, υπάρχουν αμυχές, συμβάν το οποίο χαρακτηρίζεται ως ασήμαντο στην εξέλιξή του» είπε. Όμως όπως ανέφεραν και οι δύο δικηγόροι, «αυτό το συμβάν ήταν το αφετηριακό για το μεγαλύτερο και σοβαρότερο το οποίο ακολούθησε, μιας και ο 30χρονος κτηνοτρόφος και σήμερα θανών, αποχώρησε από το συμβάν, όπως το ίδιο έπραξε και ο κατηγορούμενος, πήγαν και οι δύο στο σπίτι τους. Όμως ο 30χρονος κτηνοτρόφος επέστρεψε έξω από το σπίτι του 29χρονου, σήμερα κατηγορούμενου, οπλισμένος, όπου συναντήθηκε αυτή τη φορά με τον 63χρονο θανόντα πατέρα του κατηγορουμένου».
Εκεί όπως προκύπτει από τα ιατροδικαστικά δεδομένα, και σύμφωνα πάντα με τους δικηγόρους, ο 30χρονος χτύπησε με σοβαρά και δυνατά χτυπήματα τον 63χρονο προκαλώντας του ακόμα και θλαστικά τραύματα (…) ενώ ταυτόχρονα πυροβολείται και θανατώνεται. Η εξέλιξη αυτή του συμβάντος και όλα όσα διαδραματίζονται έξω από το σπίτι του 63χρονου τα οποία άκουσε μέσα από το σπίτι του ο κατηγορούμενος γιος του, τον οδήγησαν να βγει έξω από το σπίτι, όπου είδε τον πατέρα του νεκρό, τον 30χρονο κτηνοτρόφο πάνω από τον πατέρα του και δίπλα την μητέρα και σύζυγο του 63χρονου. Εκεί απάνω σε μία κατάσταση πανικού και θολωμένου μυαλού, αδειάζει το πιστόλι που κρατούσε στο σώμα του συνομηλίκου του 30χρονου κτηνοτρόφου».
Αυτή είναι η όλη εξέλιξη των πραγματικών περιστατικών σύμφωνα με τους δικηγόρους του κατηγορουμένου, οι οποίοι ζήτησαν από όλους να σεβαστούν όλα όσα ακούγονται από τους νομικούς για τα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση και βασίζονται αποκλειστικά και μόνο, όπως τόνισαν, στη δικογραφία. «Εμείς δεν κάνουμε, ούτε εικασίες, ούτε υποθέσεις, ούτε υπονοούμε τίποτα. Όταν θα αναφέρουμε κάτι, θα το αναφέρουμε επειδή το έχουμε και υπάρχει ως στοιχείο, και αν δεν πούμε κάτι, δεν θα το πούμε και δεν θα το αναφέρουμε διότι δεν υπάρχει ως στοιχείο. Τα πραγματικά περιστατικά από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας, είναι αυτά και μόνο που λέγονται». Οι δικηγόροι του κατηγορουμένου ξεκαθάρισαν επίσης, ότι σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, τα όπλα που συμμετείχαν στην αιματηρή συμπλοκή ήταν δύο και οι κάλυκες οι οποίοι περισυνελέγησαν από το σημείο της συμπλοκής ήταν δύο από το ένα πιστόλι και 7 από το δεύτερο πιστόλι.
Τέλος, οι δικηγόροι του 29χρονου κατηγορούμενου επισήμαναν ότι «δύο οικογένειες γνωστές στα Ανώγεια και στο Ρέθυμνο δοκιμάζονται αυτές τις ημέρες». Ο συνήγορος Δ. Βέρρας ζήτησε «να επικρατήσει ηρεμία και η σκέψη όλων να είναι στο πώς θα βοηθηθούν αυτές οι δύο οικογένειες, μιας και οι μέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι σκληρές και δύσκολες». Η προσαγωγή του 29χρονου κατηγορουμένου στον εισαγγελέα, έγινε κάτω από την αυστηρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και πάρα την παρουσία ορισμένων φίλων και συγγενών του, δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα ή ένταση.
Νωρίτερα, στο Αστυνομικό Τμήμα Ανωγείων μετέβησαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας εκπρόσωποι της οικογένειας του 30χρονου Γιώργου Ξυλούρη, και παρέδωσαν στους αστυνομικούς ένα όπλο το οποίο και θα εξεταστεί για την υπόθεση.

 

Η κατάθεση του τραυματία κτηνοτρόφου


Ο Μανώλης Καλομοίρης μετά την παράδοση του στις Αστυνομικές Αρχές, ανέφερε σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Δευτέρας ότι το επίμαχο βράδυ, βγήκε από την πατρική του οικεία, από τις φωνές της μητέρας του. Βγαίνοντας έξω, είδε ξαπλωμένο στο έδαφος τον πατέρα του, με μια τρύπα στο στήθος του και σε κοντινή απόσταση, τον Μανώλη Ξυλούρη να κρατάει όπλο. Ο πατέρας του Καλομοίρη ήταν ακούνητος, με ανοιχτό το στόμα και ο ίδιος συμπέρανε ότι ήταν ήδη νεκρός. Αμέσως επέστρεψε στο σπίτι του, πήρε το πιστόλι που είχε φυλαγμένο ο πατέρας του, επέστρεψε στο σημείο της αντιπαράθεσης και με αυτό το πιστόλι πυροβόλησε τον κτηνοτρόφο μέχρι που τελείωσαν τα φυσίγγια. Στη συνέχεια του επιτέθηκε με γροθιές, μέχρι που άλλα άτομα τον σταμάτησαν και τον απομάκρυναν.

Επεσήμανε δε στην κατάθεση του, ότι ο ίδιος δεν είχε οποιαδήποτε μορφής αντιπαράθεση με τον Ξυλούρη, πριν αντιληφθεί τον θανάσιμο τραυματισμό του πατέρα του.

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες

Συγκεκριμένα, αναφέρει στην κατάθεση του: “Την 02-05-2020 και ώρα 22.00 βρισκόμουν στο πατρικό μου στα Ανώγεια και καθόμουν στο πεζοδρόμιο έξω από αυτό. Ενώ καθόμουν, ήρθε και πάρκαρε έξω από το σπίτι το αυτοκίνητο του ο Ξυλούρης και εν συνεχεία ήρθε προς το μέρος μου και φαινόταν αγριεμένος. Εγώ τον ρώτησα τι συμβαίνει, αυτός μου απάντησε ότι ψάχνει τον πατέρα. Εν συνεχεία τον ρώτησα για ποιο λόγο τον ψάχνει και αυτός μου απάντησε “Ρουφιάνος είναι και γκεσταπίτες είστε” και με απώθησε σπρώχνοντας με. Τότε εγώ τον χτύπησα στο πρόσωπο με την γροθιά μου και εν συνεχεία αυτός έφυγε τρέχοντας, προς την οικεία του η οποία είναι σε απόσταση τριάντα μέτρων από το πατρικό μου. Μετά εγώ μπήκα μέσα στο σπίτι, στο οποίο βρισκόταν ο πατέρας μου Λευτέρης Καλομοίρης και η μητέρα μου, Δέσποινα, στους οποίους είπα το περιστατικό. Εν συνεχεία πήγα στο μπάνιο να πληθώ, μετά από λίγη ώρα άκουσα τη μάνα μου να φωνάζει και ένα πυροβολισμό χωρίς να ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει. Τότε πήγα και πήρα το πιστόλι του πατέρα μου, το οποίο είχε φυλαγμένο σε ένα συρτάρι στο έπιπλο της τηλεόρασης και βγήκα στο δρόμο να δω τι συμβαίνει. Τότε πλησίασα και είδα τον πατέρα μου ξαπλωμένο στο έδαφος, κοιτώντας προς τα πάνω και δίπλα του πεσμένος ο Γιώργος Ξυλούρης, κρατώντας στο χέρι του ένα όπλο. Έπιασα τον πατέρα μου και είδα ότι είχε μια ανοιχτή τρύπα στο στήθος, ενώ τα μάτια και το στόμα του ήταν ανοιχτά. Άρχισα να πυροβολώ τον Ξυλούρη πολλές φορές χωρίς να θυμάμαι πόσες ακριβώς, στη συνέχει πέταξα το όπλο στο δρόμο και προσπάθησα να σηκώσω τον πατέρα μου, φωνάζοντας προς τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί να τον βοηθήσουν. Σήκωσα τον πατέρα μου και τον έβαλα στη καρότσα του οχήματος του Εμμανουήλ Νταγιάντα, ο οποίος ήταν επίσης στο σημείο και ξεκινήσαμε για το Κέντρο Υγείας Ανωγείων. Όταν φτάσαμε, κατέβασα τον πατέρα μου και τον έβαλα, σέρνοντας μέσα, όπου και τον έβαλα σε ένα φορείο. Μετά από λίγο που κατάλαβα ότι ήταν νεκρός, έφυγα από το Κέντρο Υγείας. Όσον αφορά τον τραυματισμό του Νταγιάντα, δεν γνωρίζω πως τραυματίστηκε, εγώ σίγουρα δεν έστρεψα το όπλο μου προς το μέρος του”.

Στην ερώτηση, αν είχε προσωπικές διαφορές με τον κτηνοτρόφο, ο γιος του νεκρού λυράρη, απάντησε ότι εκείνος δεν είχε διαφορά μαζί του, αλλά πως ο πατέρας του είχε διαφορές για κτηματικά θέματα, για ασήμαντους λόγους, όπως τον διαβεβαίωνε.

Τι κατέθεσαν οι συγγενείς των δυο νεκρών

Από την εξέταση μαρτύρων του συγγενικού περιβάλλοντος των δυο θανόντων, προκύπτουν σύμφωνα με το protothema, τα ακόλουθα στοιχεία. Συγκεκριμένα, από το περιβάλλον του Λευτέρη Καλομοίρη, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι το περιστατικό ξεκίνησε από αντιπαράθεση των δυο νεαρότερων εμπλεκομένων και πως ο λυράρης, ενεπλάκη στην πορεία με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του από τον κτηνοτρόφο, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πως προήλθε ο θάνατος του τελευταίου.

Από το συγγενικό περιβάλλον του κτηνοτρόφου, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι το περιστατικό ξεκίνησε ομοίως από αντιπαράθεση που είχε ο Ξυλούρης με τον Μανώλη Καλομοίρη, που οδήγησε τον πρώτο να οπλιστεί και να επιστρέψει στο σημείο, πλην όμως ο θάνατος και των δυο παραπάνω ανδρών αποδίδεται αποκλειστικά στην ένοπλη δράση του Μανώλη Καλομοίρη.
Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ