Αντί για ενοίκιο, πληρώνεις άτοκο δάνειο και το σπίτι… δικό σου: Με μισθό 714€ αγοράζεις σπίτι με μόνο ένα κριτήριο

Από τις αρχές του νέου έτους νέα δάνεια για την αγορά κατοικίας σε νέους άγαμους και έγγαμους με ή χωρίς ηλικίας από 25 ως 39 ετών θα δίνει το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Συγκεκριμένα νομοσχέδιο, με το οποίο αντιμετωπίζονται νομικά ζητήματα, προκειμένου η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης (πρόγραμμα «Σπίτι μου») να πάρει σάρκα και οστά από την αρχή του 2023, παρουσίασε την Τετάρτη,  ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στο υπουργικό συμβούλιο.

Στόχος είναι αφού τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο να ψηφισθεί έως τα τέλη του 2022 και από τον Ιανουάριο να ξεκινήσει η υλοποίηση των βασικών δράσεων», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Οι δράσεις που εξειδικεύονται με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αφορούν στα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, την κοινωνική αντιπαροχή, καθώς και τα προγράμματα «Κάλυψη» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω».

Το πρόγραμμα απευθύνεται:

  • σε νέους άγαμους ηλικίας 25-39 ετών
  • σε νέα ζευγάρια με ή χωρίς παιδιά με θρησκευτικό/ πολιτικό γάμο ή με σύμφωνο συμβίωσης ηλικίας 25-39 ετών. Αρκεί ένας από τους δύο να έχει ηλικία από 25 ως 39 ετών.

Σε σχετικό ρεπορτάζ από τα dikaiologitika.gr αναφέρονται ως εισοδηματικά κριτήρια:  • Άγαμος: από 10.000 ως 16.000 ευρώ
  • Έγγαμος: ως 24.000 ευρώ
  • Οικογένεια με ένα τέκνο: ως 27.000 ευρώ
  • Οικογένεια με δυο τέκνα: ως 30.000 ευρώ
  • Οικογένεια με τρία τέκνα: ως 33.000 ευρώ.

Δάνεια για αγορά κατοικίας: Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι που ενδιαφέρονται για δάνειο για την αγορά νέας κατοικίας, θα πρέπει επίσης να μην διαθέτουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες. Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν μέσω του προγράμματος πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και έτους κατασκευής έως το 2007 με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο.

Το δάνειο μπορεί να φθάσει κατ’ ανώτατο στις 150.000 ευρώ, καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου και θα έχει διάρκεια μέχρι 30 έτη. Το τελικό επιτόκιο είναι euribor (τριμήνου) +1%, ενώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και όσα ζευγάρια αποκτήσουν 3+ παιδιά κατά τη διάρκεια αποπληρωμής, το δάνειο θα μετατρέπεται σε άτοκο.

Να αναφέρουμε πως δεν απαιτείται εγγυητής για την έγκριση του δανείου. Η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα 8 μηνών από την προέγκριση του δανείου. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ με πρόβλεψη για διπλασιασμό ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί.

Να αναφέρουμε πως το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» για Κενά Σπίτια αφορά την επιδότηση ιδιοκτητών ακινήτων για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και ανακαίνισης κενών κατοικιών, οι οποίες θα διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση τουλάχιστον τριών ετών.

Στο πρόγραμμα, που θα υλοποιηθεί από τη ΔΥΠΑ, εντάσσονται ιδιοκτήτες κατοικιών εμβαδού έως 100 τ.μ. σε αστικά κέντρα, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας της κατοικίας και με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...