Ψηλά τη σημαία όχι μόνο του πολιτισμού, καθώς και του εθνικού μας φρονήματος, κράτησε ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων, όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις όπου συμμετείχε με δικό της λάβαρο – σημαία, μια ομάδα Τουρκοκυπρίων, δηλώνοντας πως εκπροσωπούν το «κράτος της βόρειας Κύπρου».

Φυσικά, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπουδαίο γεγονός το οποίο προχθές στην πόλη Μπούντβα (Budva) του Μαυροβουνίου, όπου διοργανώθηκε διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ.
To εν λόγω φεστιβάλ διεξάγεται στην πόλη Μπούντβα (Budva) του Μαυροβουνίου και προσελκύει μουσικά και χορευτικά σχήματα από όλον τον κόσμο αλλά και πλήθος τουριστών.

Με βάση την Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων κ. Κατερίνα Σταθοπούλου, που συμμετείχε στην 30μελή αποστολή, οι διοργανωτές του φεστιβάλ προσκάλεσαν και ένα χορευτικό συγκρότημα Τουρκοκυπρίων, μη λαμβάνοντας υπόψη το μη νόμιμο της κρατικής οντότητας του και τις αντιδράσεις των δυο ελληνικών συλλόγων που έλαβαν μέρος.


Η αντίδραση των συλλόγων που εκπροσωπούσαν τη χώρα μας, του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων και του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης ήταν άμεση. Πρότειναν στους διοργανωτές να δεχτούν την ξένη αποστολή χωρίς το διακριτικό «σύμβολο».

Ωστόσο, η απάντηση των διοργανωτών δεν ικανοποίησε την ελληνική πλευρά οπότε με ομόφωνη απόφαση των μελών και των δυο φορέων, οι σύλλογοι δεν συμμετείχαν τελικώς στο φεστιβάλ,.
Ταυτόχρονα, ενημέρωσαν και την ελληνική πρεσβεία στο Μαυροβούνιο σχετικά με το περιστατικό.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της χώρας μας, απέδειξαν για άλλη μια φορά πως πέρα από αρωγοί πολιτισμού κρατούν και την σημαία των εθνικών θέσεων ψηλά.
Συνεπώς, οι δυο ελληνικοί πολιτιστικοί σύλλογοι έστησαν το δικό τους… φεστιβάλ χορεύοντας από κοινού χορούς από τη Θεσσαλία και τη Θράκη.

Ειδικότερα, αποχώρησαν από τον χώρο του φεστιβάλ, κινήθηκαν χορεύοντας στους κεντρικούς δρόμους κρατώντας τα λάβαρα τους και τις σημαίες τους και κατέληξαν στην παλιά πόλη της Budva.

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
 

Αφήστε μια απάντηση