Ένα επίκαιρο λεξικό για Νομικούς & Διπλωμάτες

Νομικοί & Διπλωματικοί Όροι σε ένα νέο εννοιολογικό λεξικό

Το “Εννοιολογικό Λεξικό Νομικών και Διπλωματικών Όρων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνείς Οργανισμοί & Οικονομία με αποδόσεις στην Αγγλική – Γαλλική» του Πρέσβη κ. Σταύρου Τσιέπα, κυκλοφόρησε πρόσφατα σε δύο τόμους από τις εκδόσεις Andy’s Publishers.

Το λεξικό περιέχει σύντομες και περιεκτικές επεξηγήσεις για όρους και έννοιες της Ε.Ε., κεκτημένο Schengen, Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις,  Δικονομία (εθνική και της Ε.Ε.), Διοικητικό Δίκαιο, Διπλωματική και εν γένει Διοικητική Πρακτική και Οικονομική Πολιτική, με έμφαση σε ζητήματα οικονομικής κρίσης. Έχουν συμπεριληφθεί όροι επίσης της τεχνολογίας και πληροφορικής καθώς και νεολογισμοί από πολλούς κλάδους, οι οποίοι συναντώνται συχνά στην καθημερινή πρακτική όσων ασχολούνται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την διεθνή πολιτική και οικονομία γενικότερα.

Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει το κυρίως σώμα του έργου, το Εννοιολογικό Λεξικό νομικών και διπλωματικών όρων στα ελληνικά, με αποδόσεις στο τέλος κάθε όρου στα αγγλικά και γαλλικά. Συμπληρώνεται με το Εννοιολογικό Λεξικό ξενόγλωσσων όρων (κυρίως αγγλικών, γαλλικών και λατινικών), καθιερωμένων όρων της διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας, αλλά και νέων όρων-εννοιών σε διάφορους τομείς, κυρίως της οικονομίας.

Στο δεύτερο τόμο περιλαμβάνεται Ελληνο-αγγλο-γαλλικό φρασεολόγιο, ορολογία της διαδικασίας του Δικαστηρίου της Ε. Ε., ενδυματολογικό παράρτημα (υπό Α. Αδαμίδη) και τρία άλλα παραρτήματα (γαλλικά, αγγλικά, ελληνικά) υποδειγμάτων–κειμένων σε διάφορους τομείς της διπλωματικής πρακτικής στο διμερές και πολυμερές επίπεδο, με έμφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έργο παρουσιάστηκε στις 24 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.


Με συντονίστρια την κ. Κων/να Καμίτση, ΣΠΑ, ΥΠΕΞ, και ομιλητές τους κ.κ. Γιώργο Καριψιάδη, Νομικό Σύμβουλο Α’, ΕΝΥ, ΥΠΕΞ (δίκαιο ΕΕ), Νίκο Λιούση, Εμπ. Πρεσβ. Σύμβουλος Α, ΥΠΕΞ (μετανάστευση, άσυλο, διεθνής οικονομία), Γιώργο Παπαγεωργίου, Εφέτη (αστικό και ποινικό δίκαιο, ΕΕ), & Αλέξανδρο Σούκουλη, Υποστράτηγο Ε.Α. (Μετανάστευση, Σύνορα, Σένγκεν) προέκυψε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την σημασία της σωστής ερμηνείας των όρων που χρησιμοποιούνται στις διαπραγματεύσεις σημαντικών ζητημάτων όπως το Μεταναστευτικό και το Οικονομικό.

Όπως ανέφερε ο συγγραφέας,  «Το λεξικό είναι εξαιρετικά επίκαιρο καθώς ερμηνεύει όρους και φράσεις που αφορούν σε δύο πολύ σημαντικά Εθνικά, Ευρωπαϊκά και Διεθνή ζητήματα: την Οικονομία και τη Μετανάστευση. Στόχος του είναι να γίνει εργαλείο Συναντίληψης και εμβάθυνσης  για όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως δικηγόροι ή διπλωμάτες, και φιλοδοξώ να γίνει και σημείο προβληματισμού για τους πολιτικούς μας. Το συγκεκριμένο πόνημα συνιστά απαραίτητο αρωγό στους δημόσιους λειτουργούς που διενεργούν διαπραγματεύσεις σε ένα πραγματικά πολυσύνθετο και μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο  Σταύρος Τσιέπας εισήλθε στο διπλωματικό κλάδο μέσω της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, έχει κάνει σπουδές στα οικονομικά/νομικά  στην Ελλάδα, τον Καναδά και τις ΗΠΑ και διαθέτει μακρά πείρα στη Δημόσια Διοίκηση και τις διαπραγματεύσεις, συμμετέχοντας ενεργά σε δύο Προεδρίες της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Έχει υπηρετήσει σε θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αλβανία (Τίρανα), στην Νότια Αφρική (Ντέρμπαν), στο Βέλγιο (Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ) και στο Λουξεμβούργο.

Μπορείτε να παραγγείλετε το λεξικό εδώ 

 

 

 

 

 

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
 

Αφήστε μια απάντηση