«Για αρκετά χρόνια η Κύπρος αποτελούσε δημοφιλή προορισμό για μαύρο χρήμα. Τώρα όμως ανακαλύπτει ένα καινούργιο, καθαρό αναπτυξιακό μοντέλο: το φυσικό αέριο, γράφει σε ανταπόκρισή της από τη Λευκωσία η Handelsblatt με τίτλο: «Το νέο οικονομικό μοντέλο της Κύπρου».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι υπό την πίεση των ΗΠΑ, η κυπριακή κυβέρνηση στρέφεται κατά των αμφιλεγόμενων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Την ώρα που οι κυπριακές τράπεζες κλείνουν δεκάδες χιλιάδες ύποπτους λογαριασμούς η μεγαλόνησος στρέφεται στα υποθαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία δεν αποκλείεται να διασφαλίσουν στην Κύπρο ένα οικονομικό θαύμα αναφέρει η Deutsche Welle.


Όμως τα αποθέματα φυσικού αερίου ενδέχεται να πυροδοτήσουν αρνητικές εξελίξεις, μιας και η Τουρκία διεκδικεί σημαντικό μέρισμα της κυπριακής ΑΟΖ. Το 2017 η Άγκυρα απέστειλε πολεμικά πλοία παρεμποδίζοντας τις γεωτρήσεις της ιταλικής εταιρίας πετρελαιοειδών ΕΝΙ, η οποία αποσύρθηκε. Η αμερικανική ExxonMobil ωστόσο δεν υποχωρεί διότι έχει διασφαλίσει την πολιτική στήριξη των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον στηρίζει τα σχέδια Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας για τη δημιουργία αγωγού μέσω του οποίου θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στη δυτική Ευρώπη. Ο νέος αγωγός θεωρείται απάντηση στον Nord Stream 2 και παράλληλα μια σημαντική προσπάθεια περιορισμού της ρωσικής επιρροής στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά».

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
 

Αφήστε μια απάντηση