Η Γερουσία ψήφισε νομοσχέδιο που είναι σχετικό με την αναθεώρηση του πλαισίου αντιμετώπισης των περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης στο Καπιτώλιο, ενώ τα μέλη του Κογκρέσου θα είναι προσωπικά υπεύθυνα για την καταβολή των οικονομικών αποζημιώσεων, σχολιάζει το CNN.

Η προώθηση του νομοσχεδίου έγινε δυνατή μετά από την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Ρόι Μπλαντ (Μισούρι) και της Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Έιμι Κλόμπτσαρ, με θετικά σχόλια για τις ηγεσίες των δύο κομμάτων στην Γερουσία.

Το νομοσχέδιο αυτό θα επιστρέψει τώρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων που ψήφισε την δική της έκδοση τον Φεβρουάριο, ενώ αναμένεται η συγκρότηση μιας κοινής επιτροπής που θα εξετάσει τις διαφορές μεταξύ των δύο νομοσχεδίων, μετά την επιστροφή των μελών του Κογκρέσου από τις εβδομαδιαίες διακοπές που αρχίζουν την 28η Μαΐου (Memorial Day).

Σε αποκλειστική τους συνέντευξη στο CNN, οι δύο γερουσιαστές σχολίασαν την κριτική που δέχθηκαν από ακτιβιστές εκτός του Καπιτωλίου σχετικά με το νομοσχέδιο, εκφράζοντας την ελπίδα τους για ένα τελικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι δυνατόν να ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι, ώστε στην συνέχεια να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τραμπ και να γίνει νόμος.

“Θέλουμε να το ολοκληρώσουμε. Θα ήθελα αυτό να γίνει μέσα στο καλοκαίρι,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Κλόμπτσαρ. Ο Μπλαντ από την πλευρά του αποκάλυψε ότι δεν έχει μιλήσει με τον Λευκό Οίκο σχετικά με το νομοσχέδιο, ενώ έστειλε άμεση προειδοποίηση ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να υπογράψει το τελικό νομοσχέδιο που θα του στείλει το Κογκρέσο, χωρίς να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν μεταξύ των μελών του.

“Είμαι αισιόδοξος ότι θα σταλεί ένα νομοσχέδιο στο γραφείο του προέδρου και στο άμεσο μέλλον θα το υπογράψει. Είναι ένας τομέας που θα πρέπει ο πρόεδρος να τον αφήσει σε εμάς που εμπλεκόμαστε στην κατάρτιση του νομοσχεδίου και νομίζω ότι θα το πράξει,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στις διαφορές μεταξύ των νομοσχεδίων που ψήφισαν η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία, συμπεριλαμβάνονται η διατύπωση περιγραφής της κατάστασης στην οποία ένα μέλος του Κογκρέσου θα καλείται να πληρώσει προσωπικά την αποζημίωση, αλλά και οι περιπτώσεις απαλλαγής. Επίσης, οι οριστικοποίηση των προϋποθέσεων για την επίτευξη συμβιβασμού.

Η Δημοκρατική Τζάκι Σπέιερ από την Καλιφόρνια που είχε ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι το νομοσχέδιο που ψήφισε η Γερουσία προκάλεσε “απογοήτευση” μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων. “Θα συσκεφτούμε και ελπίζω ότι θα ξεπεράσουμε μερικές από τις διαφορές που υπάρχουν,” δήλωσε η Σπέιερ στην εκπομπή “New Day” του CNN.


Κριτική στο νομοσχέδιο της Γερουσίας άσκησαν ενώσεις ακτιβιστών που έστειλαν επιστολές στον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, αλλά και στον ηγέτη της μειοψηφίας Τσακ Σούμερ, εκφράζοντας την ανησυχία τους ότι το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ουσία του, θα εξαφανιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν αναφορικά με την επίλυση των διαφορών που υπάρχουν με το νομοσχέδιο της Γερουσίας

“Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει αρκετές προβλέψεις, που έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές που έχουμε προηγούμενα περιγράψει, ενώ δεν μπορεί να εξασφαλίσει έναν συμβιβασμό κι αυτό μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες,” ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή που έστειλε στους ηγέτες της Γερουσίας οι οργανώσεις Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), η οργάνωση (Equal Pay Today), η οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων (The Leadership Conference on Civil Human Rights) το κέντρο για την υπεράσπιση των γυναικών (National Women’s Law Center) και η ακτιβιστική οργάνωση (Public Citizen).

Οι ίδιες οργανώσεις τονίζουν ότι έχουν εντοπίσει “σημαντικές διαφορές” μεταξύ των δύο νομοσχεδίων, ενώ “ανησυχούν βαθειά” για “τον σύντομο χρόνο που είχαν στην διάθεσή τους οι γερουσιαστές, αλλά και οι σημαντικές εμπλεκόμενες πλευρές προκειμένου να εξετάσουν σε βάθος το νομοσχέδιο.”

Οι γερουσιαστές από την πλευρά τους, αντέκρουσαν την κριτική υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο που ψήφισαν αποτελεί μια πιο χαλαρή έκδοση του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο στην Βουλή των Αντιπροσώπων. “Χωρίς να θέλουμε να είμαστε επικριτικοί για το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αυτοί είχαν στην διάθεσή τους περίπου πέντε ημέρες προκειμένου να επεξεργαστούν το νομοσχέδιο. Εμείς είχαμε στην διάθεσή μας 100 ημέρες για την διεξαγωγή μιας συλλογικής συζήτησης. Ειλικρινά πιστεύω ότι το νομοσχέδιο μας θα περάσει την δοκιμασία του χρόνου, περισσότερο από το δικό τους. Ωστόσο, κανένα από τα δύο νομοσχέδια δεν θα είναι το τελικό νομοσχέδιο.”

Από την πλευρά τους, πηγές του Κογκρέσου δήλωσαν στο CNN ότι υπάρχουν αρκετές προβλέψεις του νομοσχεδίου της Γερουσίας, στις οποίες θα επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις, όταν οι δύο πλευρές συναντηθούν για να εξετάσουν τα δύο νομοσχέδια προκειμένου να επιτύχουν έναν συμβιβασμό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕΕπιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
 

Αφήστε μια απάντηση