Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη και η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό

Παρέμβαση για τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε Εύβοια και Αττική έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου ΑθηνώνΆκης Τσελέντης.

Όπως τονίζει ο ίδιος χρειάζεται προσοχή και υπομονή μέχρι να συλλέξουν οι ειδικοί τα πρώτα στοιχεία μετά από έναν ισχυρό σεισμό, ενώ για την πιθανότητα να ακολουθήσει μεγαλύτερη σεισμική δόνηση, ο κ. Τσελέντης εμφανίζεται καθησυχαστικός.

«Σε κάθε ισχυρό σεισμό είναι πολύ λίγα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό και κατά συνέπεια θα πρέπει με μεγάλη προσοχή και υπομονή να συλλέξουμε και άλλα στοιχεία για να τα αξιολογήσουμε και να απαντήσουμε με υπευθυνότητα και επάρκεια στο πως εξελίσσεται το φαινόμενο» σημειώνει και κάνει λόγο για «απόλυτα φυσιολογική» σεισμική ακολουθία.

Μάλιστα, ο κ. Τσελέντης προειδοποιεί ότι τις επόμενες ημέρες θα σημειωθούν μετασεισμοί των 4 Ρίχτερ, οι οποίοι θα γίνουν αισθητοί. 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:

Διαβάστε περισσότερα

Χθες όπως διαπιστώσατε απέφυγα να προβώ σε δημόσιες δηλώσεις μέσω των ΜΜΕ παρ´ ότι δέχθηκα δεκάδες αιτήματα. Επανειλημμένα έχω δηλώσει ότι όταν λέω κάτι αυτό πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και βγαίνω ΜΟΝΟ τότε.

Δεν έχει νόημα λίγα λεπτά μετά από κάθε σεισμό να πετάγονται διάφοροι χωρίς κανένα θεσμικό ρόλο για το ένα λεπτό δημοσιότητας να προβαίνουν σε επιστημονικές αξιολογήσεις και να κινδυνολογούν για να κινήσουν το ενδιαφέρον και να δίνουν οδηγίες στον κόσμο!Σε κάθε «ισχυρό» σεισμό είναι πολύ λίγα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό και κατά συνέπεια θα πρέπει με μεγάλη προσοχή και υπομονή να συλλέξουμε και άλλα στοιχεία για να τα αξιολογήσουμε και να απαντήσουμε με υπευθυνότητα και επάρκεια στο πως εξελίσσεται το φαινόμενο.

Η Κυβέρνηση πρόσφατα συγκρότησε μια ολιγομελή επιτροπή σεισμικού κινδύνου αποτελούμενη από επιστήμονες καταξιωμένους στο αντικείμενο σεισμικής επικινδυνότητας και σεισμικής διακινδύνευσης στην οποία έχω την τιμή να είμαι μέλος.

Μισή ώρα μετά το χθεσινό σεισμό και τα 6 μέλη της επιτροπής αυτής συσκευθήκαμε και καταλήξαμε σε ένα πόρισμα το οποίο καταθέσαμε στον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδη ο οποίος το διαβίβασε στον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέραμε στο πόρισμα μας, εδώθησαν οδηγίες στον κρατικό μηχανισμό για το τι πρέπει να κάνει και φυσικά και οι κάτοικοι. Εγώ προσωπικά μίλησα με τρεις Υπουργούς οι οποίοι αμέσως μετά το σεισμό επικοινώνησαν μαζί μου και τους μετέφερε τις έως τότε πληροφορίες που είχα για το φαινόμενο.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

  • Η έως τώρα εξέλιξη της (μετα)σεισμικής ακολουθίας είναι απόλυτα φυσιολογική. Μέχρις στιγμής (12:30/28-12-2022) έχουμε καταγράψει στο Γεωδυναμικό 110 μετασεισμούς.
  • Με βάση τα χαρακτηριστικά της μετασεισμικής ακολουθίας η πιθανότητα να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ. Βέβαια στη Σεισμολογία και τη φύση δεν υπάρχουν πιθανότητες 100%!
  • Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν (και πρέπει) μετασεισμοί της τάξης του 4 οι οποίοι θα γίνουν αρκετά αισθητοί.
  • Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με το σεισμό της Εύβοιας.
  • Δεν παρατηρήσαμε καμία μετανάστευση επικέντρων (άρα και ενεργοποίηση) κάποιου μεγάλου γειτονικού ρήγματος.
  • Οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης και τις οδηγίες που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...