Ξεκινώντας στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη, η Lamda Development βάζει ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο στοίχημα της ιστορίας της. Η εταιρεία αναλαμβάνει μόνη της το τεράστιο έργο, έχοντας βέβαια την υποστήριξη του Σπύρου Λάτση. Όμως για να μπορέσει να ολοκληρώσει την μεγάλη επένδυση που θα ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ θα πρέπει να αναζητήσει τις κατάλληλες συμμαχίες. Ταυτόχρονα η εταιρεία δεν ξεχνά την βασική της δραστηριότητα, δηλαδή τα εμπορικά κέντρα, ετοιμάζοντας νέες κινήσεις τόσο στο έδαφος όσο και στο ταμπλό του Χρηματιστήριου.

Την ανάγκη των συνεργασιών τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου ο οποίος μιλώντας στη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που ενέκρινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 650 εκατ. ευρώ αναφέρθηκε εκτενώς στο μέγεθος και την ποικιλομορφία του έργου.

Διαβάστε περισσότερα

«Αυτό το έργο είναι μοναδικό γιατί έχει μια απίστευτη ποικιλομορφία επενδύσεων και αναπτύξεων. Έχει όλα τα έργα υποδομής που μπορεί να φανταστεί κανείς καθώς ουσιαστικά φτιάχνεις μια πόλη. Έχει έργα υποδομής διαχείρισης αποβλήτων, έχει έργα υποδομής σε δίκτυα κοινής ωφέλειας και τηλεπικοινωνιών, σε δίκτυα οπτικών ινών, έχει σε διαχείριση υδάτων, έχει τα πάντα», σημείωσε ο κ. Αθανασίου.

Για αυτό το λόγο όπως τόνισε ακόμη «θα κάνουμε συνεργασίες, με τους καλύτερους στον τομέα τους. Υπάρχει χώρος για όλους και υπάρχει χώρος και για ξένες εταιρείες. Αυτό είναι ένα έργο όπου δημιουργείται νέος πλούτος και αυτός ο νέος πλούτος μοιράζεται». Τα παραπάνω εξάλλου γνωρίζουν και οι μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές για το… μοίρασμα της πίτας.

Μια πρώτη… γεύση των συνεργασιών που επιδιώκει η Lamda Development για το Ελληνικό ήρθε με την ανακοίνωση της συνεργασίας με την Aegean. O όμιλος της Aegean θα αποκτήσει το 1,6% της Lamda αλλά και θα δουλέψει για την ανάδειξη του Ελληνικού ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, καθώς θα είναι ο «Επίσημος αερομεταφορέας του Ελληνικού».

Η σφραγίδα Λάτση

Η επιτυχία της ΑΜΚ θεωρείται δεδομένη, καθώς ο βασικός μέτοχος Σπύρος Λάτσης έχει δεσμευθεί ότι θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του αλλά και θα καλύψει όσα δικαιώματα μείνουν αδιάθετα. Αυτό σημαίνει πως σε πρώτη φάση ο όμιλος Λάτση θα τοποθετήσει τουλάχιστον 320 εκατ. στην ΑΜΚ, ενώ στην χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να δώσει πάνω από 600 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα και ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, το σχήμα VOXCOVE συμφερόντων Πάνου Γερμανού και Βασιλείου και Ελένης Κάτσου έχουν δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχουν στην Αύξηση στο ποσοστό που τους αναλογεί.

Η προσωπική σφραγίδα του Σπύρου Λάτση, αναμφισβήτητα λειτουργεί υποστηρικτικά και για την παροχή δανείων ύψους 850 εκατ. που θα λάβει η εταιρεία για την πρώτη φάση της ανάπτυξης στο Ελληνικό, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 2 δισ. ευρώ. Και μένει να φανεί το πώς θα τιμολογήσει η αγορά το ομόλογο ύψους 150 εκατ. που θα συμπληρώσει την χρηματοδότηση της πρώτης φάσης.

Η μεταμόρφωση της Lamda Development  

Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων του ομίλου Λάτση συνδέθηκε με τα πρώτα μεγάλα εμπορικά κέντρα που δημιουργήθηκαν στη χώρα μας στα πρότυπα αυτών των ΗΠΑ και της κεντρικής Ευρώπης. Μέχρι το 2005 που ξεκίνησαν την λειτουργία τους το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη και το The Mall Athens στο Μαρούσι, στην Ελλάδα υπήρχαν μόνο μικρά εμπορικά κέντρα πόλης.

Τώρα η Lamda Development συνδέεται με το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, ενώ τα εμπορικά κέντρα – σήμα κατατεθέν της μεταφέρονται ξεχωριστά στο Χρηματιστήριο. Αυτό θα γίνει μέσω της Lamda Malls, ιδιοκτήτριας εταιρείας των εμπορικών κέντρων Golden Hall και Mediterranean Cosmos, ενώ σύντομα θα μεταφερθεί σε αυτή και η ιδιοκτησία του The Mall Athens, εφόσον κλείσουν τα ανοιχτά πολεοδομικά θέματα.


Επόμενο βήμα είναι η εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ως Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Lamda Malls συμμετέχει με 31,7% η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Varde Partners. Με αυτό τον τρόπο η Lamda επικεντρώνεται στο Ελληνικό, αλλά αποκτά και μια επιπλέον πηγή ρευστότητας καθώς σε περίπτωση ανάγκης θα μπορεί να πουλά μετοχές της ΑΕΕΑΠ, αντί να μπει σε διαδικασία πώλησης εμπορικών κέντρων που είναι πιο δύσκολη και χρονοβόρα.

Η υπόθεση του Mall

Η ανάπτυξη στο Ελληνικό έχει διχάσει την κοινωνία. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που μια επένδυση της Lamda Development προκαλεί αντιδράσεις. Το The Mall Athens, η πρώτη μεγάλη επένδυση της εταιρείας του ομίλου Λάτση, που δημιουργήθηκε στο Κέντρο Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί ακόμη και σήμερα πεδίο αντιπαράθεσης.

Εξάλλου, 15 χρόνια μετά την λειτουργία του το εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι δεν είναι ακόμη πλήρως νόμιμο, καθώς η διαδικασία αδειοδότησης που ακολουθήθηκε έχει πολλά «γκρίζα σημεία» τα οποία έχουν προκαλέσει την εμπλοκή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι ρυθμίσεις θεσπίστηκαν με διαδικασίες… Ολυμπιακών, αν και το εμπορικό κέντρο δεν είχε σχέση με τους αγώνες, ενώ η τότε κυβέρνηση υπερδιπλασίασε από το πουθενά τον συντελεστή δόμησης με μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο.

Τελικά, το 2014 το ΣτΕ έκρινε ότι οι διατάξεις με τις οποίες διπλασιάστηκε ο συντελεστής δόμησης είναι αντισυνταγματικές. Και από τότε αναζητείται τρόπος και φόρμουλα ώστε να «νομιμοποιηθεί» εκ των υστέρων το εμπορικό κέντρο. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Καθημερινής η υπόθεση φαίνεται ότι κλείνει καθώς η Lamda δέχθηκε να αγοράσει 30 στρέμματα της Εθνικής Τράπεζας κοντά στη Λεωφόρο Κηφισίας και να τον μετατρέψει σε χώρο πρασίνου και κοινόχρηστο χώρο. Αυτό που αναμένεται είναι και η έγκριση του ΣτΕ για το συγκεκριμένο σχέδιο.

Τα νέα εμπορικά

Η ανάπτυξη του Ελληνικού δεν σημαίνει ότι η Lamda Development αφήνει πλήρως πίσω της το τμήμα που γνωρίζει καλύτερα, δηλαδή την ανάπτυξη εμπορικών κέντρων. Στο χώρο του πρώην αεροδρομίου η εταιρεία θα αναπτύξει η ίδια δύο εμπορικά κέντρα. Μάλιστα το mall που σχεδιάζεται στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης θα είναι και το μεγαλύτερο της Ελλάδας, με τη συνολική επιφάνεια των εμπορικών χώρων να φθάνει τα 70.000 τμ, δηλαδή 20% παραπάνω από το The Mall Athens. Το δεύτερο εμπορικό θα είναι σαφώς μικρότερο και θα βρίσκεται στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.  Και τα δύο εμπορικά προβλέπονται στην πρώτη φάση της ανάπτυξης στο Ελληνικό και αναμένεται να λειτουργήσουν την περίοδο 2023-2024.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ για την επέκταση του Golden Hall. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το σχεδιαζόμενο ενυδρείο, το οποίο θα είναι και το πρώτο της Αθήνας και οι παιδότοποι. Μέχρι το Πάσχα του 2020 αναμένεται να έχει λειτουργήσει και το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων.

Έτσι ολοκληρώνεται ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε η Lamda Development τα χρόνια της κρίσης, το οποίο μεταξύ άλλων περιελάμβανε την αγορά του 40% του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos προς 80 εκατ. ευρώ, το δικαίωμα επί του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) προς 81 εκατ. ευρώ και της αγοράς του 50% του The Mall Athens προς 200 εκατ. ευρώ.

H πορεία της Lamda Development

Ιούνιος 2001: Η Lamda Development, ως μέλος του ομίλου Λάτση, εισάγεται στο ΧΑ

Οκτώβριος 2005: Ανοίγει το Mediterannean Cosmos στη Θεσσαλονίκη

Νοέμβριος 2005: Ανοίγει το The Mall Athens, το μεγαλύτερο εμπορικέ κέντρο της Ελλάδας

Μάιος 2007: Ανοίγει τις πύλες της η Μαρίνα Φλοίσβου

Νοέμβριος 2008: Ανοίγει το Golden Hall

Φεβρουάριος 2013: Η Lamda αναλαμβάνει την παραχώρηση του Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου (IBC)

Μάρτιος 2014: Η εταιρεία αναδεικνύεται προτιμητέος επενδυτής για το Ελληνικό

Ιούνιος 2014: Πραγματοποιείται ΑΜΚ ύψους 150 εκατ. ευρώ

Ιούλιος 2014: Η Blackstone/GSO αποκτά το 10% της Lamda Development.

Δεκέμβριος 2017: H Voxcove, συμφερόντων Πάνου Γερμανού και Βασιλείου και Ελένης Κάτσου εξαγοράζουν το ποσοστό της Blackstone και αποκτούν το 12,83% της Lamda

Απρίλιος 2017: Η Varde Partners η αποκτά το 31,7% της Lamda Malls ιδιοκτήτριας των Golden Hall και Mediterannean Cosmos.

Ιούνιος 2017: Η Lamda Development αγοράζει το 50% του The Mall Athens από την HSBC έναντι περίπου 200 εκατ. ευρώ

Οκτώβριος 2019: Η γενική συνέλευση των μετόχων δίνει το πράσινο φως για ΑΜΚ 650 εκατ. ευρώ ενόψει της έναρξης της επένδυσης στο Ελληνικό.

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ