Κι όμως – Οι γυναίκες μπορούν να μυρίσουν… τους ελεύθερους άντρες!

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα πειράματα που αφορούν την ανθρώπινη οσμή και μερικά από αυτά, αποκάλυψαν πως οι ετεροσεξουαλικές γυναίκες μπορούν να μυρίσουν ποιοι άντρες είναι ελεύθεροι και ποιοι δεσμευμένοι. Τα επίπεδα τεστοστερόνης στον άντρα σημειώνουν μικρές διακυμάνσεις αν είναι ελεύθεροι ή δεσμευμένοι. Και ενώ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν απευθείας την όψη ή την οσμή ενός ανθρώπου, κάποια πειράματα τείνουν προς το ναι.

Το 2019 μία μελέτη στην Αυστραλία ζήτησε από 82 straight γυναίκες μεταξύ 18 και 35 ετών να βαθμολογήσουν την οσμή και τα πρόσωπα straight αντρών. Οι μισές γυναίκες ήταν ελεύθερες και οι μισές δεσμευμένες. Κάθε γυναίκα κλήθηκε να αξιολογήσει 3 ελεύθερους και 3 δεσμευμένους άντρες. Οι ερευνητές έδωσαν στους άντρες ένα t-shirt για να ιδρώσουν με αυτό για 24 ώρες και οι άντρες πρόσφεραν μία φωτογραφία διαβατηρίου για το πείραμα. Οι μασχάλες από τα t-shirts κόπηκαν και μπήκαν σε ένα μπουκάλι για να τα μυρίσουν οι γυναίκες. Αφού έπαιρναν μία οσμή, οι γυναίκες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως “πόσο σου αρέσει/δε σου αρέσει αυτή η μυρωδιά” και “πόσο sexy είναι αυτή η μυρωδιά”.

Έπειτα, οι φωτογραφίες των αντρών δινόταν στις γυναίκες με τυχαία σειρά, καλώντας τες να τις βαθμολογήσουν βάσει ελκυστικότητας, ευφυΐας, πίστης, καλοσύνης, αρρενωπότητας και άλλων παραγόντων που θα έκαναν ένα καλό ταίρι.Τα αποτελέσματα έδειξαν πως σε όλες τις γυναίκες η οσμή των ελεύθερων αντρών ήταν πιο έντονη από αυτήν των δεσμευμένων αντρών. Οι δεσμευμένες γυναίκες βαθμολόγησαν τα πρόσωπα των ελεύθερων αντρών ως πιο αρρενωπά ενώ οι ελεύθερες γυναίκες τα βαθμολόγησαν όμοια. Οι κύκλοι περιόδου και τα επίπεδα τεστοστερόνης δε μετρήθηκαν για αυτήν την έρευνα, αλλά οι ερευνητές λένε πως τα ευρήματα είναι σε συμφωνία με προηγούμενες έρευνες που δείχνουν πως οι ελεύθεροι και οι δεσμευμένοι άντρες μπορούν να ξεχωρίσουν βάσει των επιπέδων τεστοστερόνης τους.

Η οσμή και οι σεξουαλικές ορμόνες είναι στενά συνδεδεμένες, όπως αποκαλύπτει και μία θεωρία της νευροενδοκρινολογίας. Οι ελεύθεροι άντρες έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους δεσμευμένους, κάνοντάς τους πιο ανταγωνιστικούς στην αρένα του ζευγαρώματος. Η φυσική οσμή της υψηλής τεστοστερόνης δείχνει στους άλλους υγεία και σεξουαλική διαθεσιμότητα.

Από εξελικτικής πλευράς, είναι ένα πλεονέκτημα για τις γυναίκες να μπορούν να εντοπίζουν τα χημικά σήματα που προωθούν το ζευγάρωμα και να αποφεύγουν δεσμευμένους άντρες (ειδικά με παιδιά) λόγω των σχετικά μειωμένων πόρων που μπορούν να προσφέρουν.

Υπάρχει όμως και μία ακόμα εξήγηση λιγότερο επιστημονική. Είναι πιθανό οι παντρεμένοι άντρες να έχουν καλύτερη υγεία και υγιεινή από τους ελεύθερους. Μερικές καταστάσεις στην υγεία ενός άντρα επηρεάζουν την οσμή του σώματός του, ενώ και η διατροφή αλλάζει έως ένα σημείο την οσμή.

Σε κάθε περίπτωση, η οσμή είναι σίγουρα η ανθρώπινη αίσθηση που έχει παραβλεφθεί περισσότερο στην επιστήμη, παρόλο που η σεξουαλική και κοινωνική συμπεριφορά μας φαίνεται να εξαρτάται στενά από αυτήν. Τα σήματα οσμής παρακάμπτουν ένα κομμάτι του εγκεφάλου μας το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην προσοχή και στη συνειδητότητα, οπότε είναι πολύ πιθανό όταν κάνουμε επιλογές βάσει της οσμής να είναι υποσυνείδητες και να μην το καταλαβαίνουμε.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...