Σοκάρουν οι ανθρώπινες απώλειες στον τομέα της εστίασης καθώς η πτώση του τζίρου αγγίζει το 70% τον δίμηνο Απριλίου-Μαίου ενώ η επιστροφή της πανδημίας απειλεί να ισοπεδώσει στη κυριολεξία την ελληνική οικονομία στο σύνολό της και να οδηγήσει την Ελλάδα σε απερίγραπτες περιπέτειες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης κ. Γιάννης Λιάρος: “Τον Απρίλιο έως και τις 25 Μαΐου η μείωση μεσοσταθμικά του τζίρου στις επιχειρήσεις του κλάδου άγγιξε το 70%, ενώ ο Ιούνιος κατέγραψε διαφορετικές ταχύτητες. Στις τουριστικές περιοχές, όπως π.χ. στη Σαντορίνη ο τζίρος υπολείπεται κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. Μεσοσταθμικά η πτώση κυμαίνεται στο σύνολο της αγοράς στο 20-30% και αυτό γιατί υπάρχουν περιοχές, όπως η παραλιακή ζώνη της Αττικής όπου η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα εστιατόρια ενώ καλύτερη είναι η εικόνα σε όσους παρέχουν take away και delivery”-σημειώνει ο κ. Λιάρος μιλώντας στο Capital.gr και την Αλεξάνδρα Γκίτση.


Διαβάστε περισσότερα
Σε αυτά τα επίπεδα, δηλαδή πτώση του τζίρου κατά 20-30% είναι και η πρόβλεψη που έχει γίνει για το σύνολο της φετινής χρονιάς. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις τότε θα μιλάμε για απώλεια σε τζίρο από 1,2 έως 1,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, πέρυσι οι 82.408 επιχειρήσεις του κλάδου παρήγαναν τζίρο 6, 059 δις ευρώ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και ερευνών που έχουν “τρέξει”, σε λουκέτο 1 στα 4 καφέ – εστιατόρια, δηλαδή σε λουκέτο 20.000 καταστήματα, εργαζόμενους του κλάδου στην ανεργία -στον κλάδο υπολογίζεται ότι απασχολούνται περισσότερα από 600.000 άτομα- θα πιέσει προμηθευτές, βιομηχανίες και εισαγωγικές επιχειρήσεις. Ακόμη όμως και όσοι δεν επιλέξουν τη λύση του λουκέτου, παραμένει αδιευκρίνιστο, αν θα επιλέξουν να ανοίξουν τη φετινή χρονιά και δη στις τουριστικές περιοχές, οι οποίες υπολειτουργούν.


Με αυτά τα δεδομένα υπό μάλης, οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης θα ζητήσουν σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών αντίστοιχη αντιμετώπιση και μέτρα προστασίας με αυτά που έχουν ληφθεί για τον κλάδο του τουρισμού. Μεταξύ αυτών θα ζητήσουν να υπάρχει η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας μέρους των εργαζομένων, θα θέσουν επί τάπητος το θέμα των ενοικίων, το οποίο αποτελεί μείζον θέμα και βασικό μέρος του κόστους λειτουργίας, ενώ θα ζητήσουν επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ και πέραν της 31ης Οκτωβρίου. Μονιμοποίηση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίασης και πέραν του Οκτωβρίου θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου να περάσουν αυτή τη μείωση στον καταναλωτή, υποστηρίζει ο κ. Λιάρος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ – 27χρονη κλέφτηκε και παντρεύτηκε με τον 54χρονο πατέρα της 30χρονης κολλητής της και έγινε μητριά της

Η ουσία πάντως είναι ότι η κατάσταση στον κλάδο είναι ιδιαίτερα δύσκολη κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα τα επίσημα στοιχεία, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, σύμφωνα με τα οποία στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο υποχώρησε στα 884.073.387 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 10,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2019. Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2019 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (40%), ενώ η αντίστοιχη μεγαλύτερη αύξηση (38,1%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κέας – Κύθνου. Ενώ για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών στοιχείων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Απρίλιο 2020 μειώθηκε κατά 73,5% στα 30.580.477 ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Απρίλιο 2020 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2019 παρατηρήθηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Θεσπρωτίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Κέας-Κύθνου, Σποράδων και Φωκίδας (100%), ενώ αύξηση δεν καταγράφηκε σε καμία Περιφερειακή Ενότητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ – Βρέθηκε η αντικαταστάτρια για τον Γιάννη Μάρκου: Ο πρώην της Τζούλιας Νόβα με μελαχρινή συνοδό

Την ίδια στιγμή, είναι λογικό το θέμα της φοροδιαφυγής είναι σε έξαρση και οι έλεγχοι είναι ελλιπείς. Οι επιχειρηματίες -και καλά κάνουν-κόβουν απόδειξεις για το 1/3 του ημερήσιου τζίρου τους ενώ φροντίζουν μέσα από ομάδες που έχουν δημιουργηθεί σε πλατφόρμες όπως π.χ. το WhatsApp να ενημερώνονται για το αν στην περιοχή βρίσκονται κλιμάκια που πραγματοποιούν ελέγχους.[gs-fb-comments]
Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ