Θα ήταν «αδιανόητο» για τις Ηνωμένες Πολιτείες να περάσουν μια συμφωνία που προμηθεύει προηγμένα αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία, προειδοποιούν 44 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων -και από τα δυο μεγάλα κόμματα, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί- σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάττις.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος των ΗΠΑ και συνεργάτης στην παραγωγή των αεριωθούμενων αεροσκαφών, πρόκειται να παραλάβει το πρώτο από τα 100 αεριωθούμενα αεροπλάνα σε τελετή στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου.

Ωστόσο, η συμφωνία έχει συναντήσει έντονες αντιδράσεις τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία, αποτέλεσμα των οποίων είναι η έντονη διπλωματική δραστηριότητα προκειμένου να περιοριστούν οι πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Τουρκία, ως αντίποινα στα αυξανόμενα προβλήματα στις σχέσεις των δυο χωρών.

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει νομοσχέδιο για την αναστολή όλων των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία πριν από την περίοδο διακοπών της 4ης Ιουλίου, καθώς όμως το πρώτο αεροπλάνο μπορεί να παραδοθεί νωρίτερα, η επιστολή μπορεί να εκληφθεί και ως επείγουσα έκκληση στον Μάττις να σταματήσει τη συμφωνία.

«Σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις του στο ΝΑΤΟ και τις προσδοκίες που πρέπει να διέπουν έναν υπεύθυνο σύμμαχο, η Τουρκία δρα ενεργά για να υπονομεύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο», ανέφεραν οι υπογράφοντες την επιστολή.


Η ομάδα των υπογραφόντων αναφέρθηκε και στους στενότερους δεσμούς της Τουρκίας με τη Ρωσία, όπως φαίνεται από την αγορά ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας της Άγκυρας και τις πολιτικές της στη Συρία, οι οποίες οδήγησαν σε απειλές του Τούρκου προέδρου εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα η αγορά S-400, αναφέρει η επιστολή, «απειλεί την έκθεση των πιο στενά φυλαγμένων στρατιωτικών μυστικών μας σε μια μεγάλη δύναμη εχθρική προς τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Είναι αδιανόητο να τοποθετήσουμε την τεχνολογία F-35 στα χέρια της εμβάθυνσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων», επισημαίνεται.

Επιπλέον γίνεται αναφορά στη σύλληψη του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον Andrew Brunson, μακροχρόνιου κατοίκου στην Τουρκία, ο οποίος κατηγορείται για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, καθώς και τη χρήση βίας από τους άνδρες ασφαλείας του Τούρκου προέδρου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον.

«Η αμηχανία αυτής της επίθεσης και η άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί με την επακόλουθη έρευνα καταδεικνύει το επίπεδο περιφρόνησης που έχει ο πρόεδρος Ερντογάν για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις δημοκρατικές μας αξίες και εκθέτει την Τουρκία ως εφαρμοστή και εξαγωγέα ακραίου και βίαιου αυταρχισμού. Πρέπει να καταστήσουμε την Τουρκία υπεύθυνη για συμπεριφορά που απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, υπονομεύει τα συμφέροντα των εταίρων και των συμμάχων μας και αντιπροσωπεύει μια ευρύτερη επίθεση εναντίον θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών», συνεχίζει η επιστολή, προτρέποντας τον Μάτις να σταματήσει την προγραμματισμένη παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.
Επιστροφή στο trelokouneli.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ