Όταν ο «κύριος τίποτα» αλατίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την εξευτελιστική παρουσία του εστιάτορα Nusret κατά την απονομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Αργεντινή του Μέσι.

Αν έπρεπε να δείξω μόνο μια εικόνα για να εξηγήσω τι του συμβαίνει και τι πρόκειται να του συμβεί του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο μέλλον, θα έδειχνα μόνο την φωτογραφία που απαθανατίζει τον Nusret Gokce, τον σελέμπριτι εστιάτορα με την “Salt Bae” επωνυμία που έχει δημιουργήσει, την ώρα που αλατίζει το τρόπαιο.

Θα εξηγούσα σε αυτόν που θα έβλεπε τη φωτογραφία ποιο είναι το πρωτόκολλο της FIFA, που επιτρέπει μόνο σε νυν και πρώην παγκόσμιους πρωταθλητές να αγγίζουν το τρόπαιο και μάλιστα επιβάλλει στους πάντες να φορούν γάντια κάθε φορά που πρόκειται να έρθουν σε επαφή μαζί του. Αυτό θα ήταν αρκετό, μαζί με την πληροφορία ότι η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο επιτρέπεται μόνο σε αρχηγούς κρατών και στελέχη της FIFA, όπως, πλέον, και στις οικογένειες των νικητών.
Διαβάστε περισσότερα

Και αυτό το κατάντημα φέρει την υπογραφή του σημερινού προέδρου της FIFA, διότι δικός του “γρήγορος κολλητός” είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας, και αυτό δεν είναι κάτι που ο Τζιάνι Ινφαντίνο κρατάει κρυφό. Το αντίθετο μάλιστα, ο πρόεδρος της FIFA είχε βρει χρόνο ανάμεσα στις υπόλοιπες εμφανίσεις του όπου υπήρχαν τηλεοπτικές κάμερες στο Κατάρ να εμφανιστεί και στο εστιατόριο του Nusret στην Ντόχα για να ποζάρει και να δηλώσει το αμίμητο, το “όπως το ποδόσφαιρο, έτσι και ο Νusret ενώνει τον κόσμο”.

Στον αγωνιστικό χώρο αυτός ο τυπάκος κυκλοφορούσε με διαπίστευση της FIFA, η οποία φυσικά δεν έχει βρει ακόμη μια θέση που να μπορεί να “σταθεί” για να εξηγήσει πώς εξασφάλισε την διαπίστευση και την πρόσβαση στο τερέν.Η δική του παρουσία ήταν η πιο ενοχλητική από όσες υπήρξαν στην τελετή απονομής. Και στην πραγματικότητα η δική του δράση ήταν πολύ πιο ενοχλητική και εξευτελιστική για το τρόπαιο. Διότι κυριολεκτικά το μαγάρισε όταν το πήρε από τα χέρια, όταν δάγκωσε το μετάλλιο του νικητή, όταν έσπρωχνε τον Μέσι για να βγάλουν μια σέλφι.

Και ο Εμίρης ήταν ενοχλητικός, τόσο με την κελεμπία που φόρεσε στον Μέσι όσο και με την προσπάθειά του να πάρει το τρόπαιο από τα χέρια του Ινφαντίνο, που έδωσε μεγάλη μάχη για να το συγκρατήσει και να είναι εκείνος, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, αυτός που θα παραδώσει το τρόπαιο στον αρχηγό της νικήτριας. Όμως ο Εμίρης είναι αρχηγός κράτους και είναι ο διοργανωτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και, στο τέλος της ημέρας, αυτός που έβαλε τα λεφτά. Ενώ ο άλλος δεν είναι τίποτα. Κι όμως αυτός, που είναι το απολύτως τίποτα για το ποδόσφαιρο, κατάφερε να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στο τσάμπα φλεξ, διότι έβαλε τη μούρη του μπροστά σε ολόκληρο τον πλανήτη και έκανε χαβαλέ με το ακριβότερο τρόπαιο του ποδοσφαίρου. Πάλι καλά που δεν το κατούρησε.

Αυτός ο ξεπεσμός δεν ήταν μια άτυχη στιγμή. Είναι βγαλμένος από τα οράματα αυτών που διοικούν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μετατρέπουν σε πάρτι για τους ίδιους και τους πλούσιους φίλους τους το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως πολύ καλά κατάλαβε όλος ο πλανήτης στο Μουντιάλ του Κατάρ. Και το κάνουν χωρίς απολύτως καμία αντίσταση από την παγκόσμια κοινωνία της διοίκησης του ποδοσφαίρου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...