Παυλάκης: «Η νέα παραλλαγή νικάει τις προηγούμενες, ξεπερνάει ως ένα βαθμό το εμβόλιο»

Τον κώδωνα του κινδύνου για όσους κηρύσσουν το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού έκρουσε ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. Όπως διευκρίνισε ο φόβος αυτή τη στιγμή δεν έρχεται από την Κίνα, αλλά από τη Βόρεια Αμερική, όπου παρατηρούνται νέες μεταλλάξεις, ακόμα πιο μεταδοτικές από την Όμικρον.

«Από τη μια μέρα στην άλλη έχουμε καινούργιες κρίσεις. Φυσικά, μπροστά στα αρχικά που είχαμε, είναι κρισούλες. Δεν είναι σωστό να ξεχνάμε την πανδημία, οι κυβερνήσεις να προετοιμάζουν το κοινό ότι δεν έχουμε τελειώσει. Η κατάσταση στην Κίνα θα έχει επιπτώσεις και στην υγεία και στην οικονομία. Θα υπάρξουν ενάμιση εκατομμύριο μολύνσεις και ένα εκατομμύριο θάνατοι από κορονοϊό, αυτό θα συνταράξει την κοινωνία της Κίνας» είπε στον ΣΚΑΪ.


Διαβάστε περισσότερα

«Η Κίνα δεν έχει καινούργια στελέχη, τα καινούργια στελέχη θερίζουν στη Βόρεια Αμερική. Πριν καιρό είχαμε καινούργια στελέχη παντού. Είναι λάθος να αφήνουμε τα αεροπορικά ταξίδια ελεύθερα τελείως, πρέπει να υπάρχει έλεγχος, ιδίως αυτό τον χειμώνα. Θα έρθει κίνδυνος από την Κίνα, θα έχουμε καινούργια στελέχη. Η Κίνα εμβολίασε το 80% του πληθυσμού της, οι ηλικιωμένοι τους αντιστέκονται. Τα εμβόλιά τους δεν είναι τελείως καλά. Έχουν τη δική τους παραγωγή. Χωρίς την τρίτη δόση είμαστε ανίσχυροι μπροστά στην Όμικρον. Οι Κινέζοι δυστυχώς έχουν εμβολιάσει πολλούς με δύο δόσεις, δεν είναι εύκολο να βρεις δισεκατομμύρια εμβόλια» ανέφερε.

«Όταν δούμε τα καινούργια στελέχη (θα πάμε σε νέα μέτρα). Η νέα παραλλαγή νικάει τις προηγούμενες, ξεπερνάει ως ένα βαθμό το εμβόλιο, είναι επικίνδυνο, δεν πρέπει να κηρύσσουμε κάθε τόσο το τέλος της πανδημίας. Μάσκες δεν έπρεπε να βγάλουμε ποτέ. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα του αέρα, πρέπει να καθαρίσουμε τον αέρα των εσωτερικών χώρων» είπε ο κ. Παυλάκης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...