Σκοτεινές προβλέψεις για το 2023 από τον «Dr. Doom»!

Η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει μια σειρά από νέες απειλές, οι οποίες μπορεί να την οδηγήσουν πίσω στην εποχή των πολέμων, των πανδημιών και της πείνας, δήλωσε στους Financial Times ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Σύμφωνα με τον άνθρωπο που ονομάστηκε «Dr. Doom»* από τη Wall Street, η περίοδος αισιοδοξίας και ανάπτυξης που διήρκεσε τα τελευταία 75 χρόνια αποτελεί εξαίρεση για την ανθρωπότητα και όχι κανόνα.

«Νομίζω ότι πραγματικά ο κόσμος βρίσκεται σε αργή κίνηση σε ένα καταστροφικό ναυάγιο. Υπάρχουν μεγάλες νέες απειλές που δεν υπήρχαν πριν και συσσωρεύονται και κάνουμε πολύ λίγα για αυτό», δήλωσε ακόμα.
Διαβάστε περισσότερα

Νουριέλ Ρουμπινι

Γεννημένος το 1958, ο Ρουμπίνι λέει ότι ποτέ πριν δεν χρειάστηκε να ανησυχήσει για τους πολέμους μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, την κλιματική αλλαγή, τις παγκόσμιες πανδημίες, την αποπαγκοσμιοποίηση ή τους εμπορικούς πολέμους.

«Ανησυχούσα για σοβαρή ύφεση ή μεγάλη ύφεση; Φυσικά και όχι. Ανησύχησα για την οικονομική κρίση; Δεν άκουσα ποτέ για οικονομική κρίση… Αυτή η εποχή είναι διαφορετική, αλλά είναι διαφορετική σε σχέση με τα τελευταία 75 χρόνια σχετικής ειρήνης, προόδου και ευημερίας, γιατί πριν από τότε, η ιστορία της ανθρωπότητας ήταν ιστορία πείνας, πολέμου, ασθενειών και γενοκτονιών και ούτω καθεξής», προειδοποίησε.Σύμφωνα με τον Ρουμπινί, πολιτικοί και οικονομολόγοι κάνουν συστηματικά λάθη με τις προσπάθειές τους να κυριαρχήσουν στην επιδεινούμενη οικονομική κρίση. Για παράδειγμα, είπε ότι υποτιμούν σοβαρά την προσπάθεια και τον χρόνο που θα χρειαζόταν για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η γενική συναίνεση είναι «έξι μήνες ύφεσης, μεγάλη υπόθεση», είπε, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία του με την ιδέα: «Όχι, δεν πρόκειται να είναι μια σύντομη και ρηχή ύφεση, θα είναι βαθιά και παρατεταμένη».

Πιστεύει ότι η κατάσταση στην Ευρώπη «είναι πολύ χειρότερη», με το Ηνωμένο Βασίλειο «ήδη σε στασιμοπληθωρισμό» και προοπτικές αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Ρουμπινί πρόσθεσε ότι επειδή τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό παγκόσμιο χρέος βρίσκονται στο σημερινό επίπεδο, στο 350% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2019 από 220% το 1999, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο είναι απίθανο να αυξήσουν τα επιτόκια αρκετά για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση όλων των παγκόσμιων απειλών, σύμφωνα με τον Ρουμπινί, είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως οι καινοτομίες στην πυρηνική σύντηξη.

«Θα χρειαστούν 15 με 20 χρόνια. Αλλά σε 15-20 χρόνια θα είμαστε ήδη καταδικασμένοι», κατέληξε ο οικονομολόγος.

*«Dr. Doom» – υπερκακός στα κόμικς της Marvel (σ.σ. χρησιμοποιείται και για τον χαρακτηρισμό των καταστροφολόγων)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ...