Ένα συνασπισμός από εισαγγελείς από την Καλιφόρνια, την Φλόριντα, το Κεντάκι και άλλες πολιτείες της Αμερικής έχει βάλει κάτω απο το μικροσκόπιό του το πασίγνωστο μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok, διεξάγοντας έρευνα σχετικά με την πιθανή επίδρασή του στην ψυχική και σωματική υγεία των νέων.

Πρόσφατα, ορισμένοι ερευνητές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το πόσο λίγες μελέτες υπήρχαν σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του TikTok στην υγεία, παρά την τεράστια βάση χρηστών του. Σύμφωνα, λοιπόν, με το επίσημο δελτίο Τύπου της εισαγγελέως Maura Healey, η ομάδα προσπαθεί να ανακαλύψει αν ο τρόπος που το TikTok σχεδιάζει, λειτουργεί και προωθεί την πλατφόρμα του έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία των παιδιών, των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Συγκεκριμένα, τονίζεται πως η έρευνα θα εστιάσει στις “μεθόδους και στις τεχνικές” που χρησιμοποιεί το TikTok για να “αυξήσει το engagement των νεαρών χρηστών, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που αφιερώνουν στην πλατφόρμα”.

Διαβάστε περισσότερα


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 «Έκανα τρεις επεμβάσεις για να διορθώσω το λάθος»: Ξεσπά η Μίνα Αρναούτη για την πλαστική στο στήθος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 👉👉 Ο Τριανταφυλλόπουλος τα είπε όλα με 7 λέξεις: «Με αυτήν την κίνηση ο Ζελένσκι πήρε πολύ κόσμο στο λαιμό του»

Μεταξύ άλλων η σαρωτική επιτυχία του TikTok, το οποίο πλέον έχει ξεπεράσει μέχρι και το Google για να γίνει ο πιο δημοφιλής διαδικτυακός προορισμός, οφείλεται και στον προηγμένο του αλγόριθμο που λειτουργεί παρασκηνιακά για να προτείνει περιεχόμενο στους χρήστες. Ωστόσο, πέρα από εικασίες και λιγοστές πληροφορίες από διαρροές, μέχρι σήμερα δε γνωρίζουμε πως ακριβώς δουλεύει αυτός ο αλγόριθμος. Αυτό, λοιπόν, ενδέχεται να αλλάξει έπειτα απ’ αυτή την έρευνα.


Για την ιστορία, το TikTok είχε έρθει αντιμέτωπο με παρόμοια προβλήματα στο παρελθόν, αφού το 2019 χρειάστηκε να πληρώσει $5.7 εκατομμύρια στο FTC για να να διευθετήσει τις κατηγορίες ότι ο προκάτοχός του, το Musical.ly, δεν είχε λάβει την κατάλληλη άδεια από τους γονείς των μικρών παιδιών που εγγράφηκαν για να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή. Ο διακανονισμός απαιτούσε επίσης το TikTok να περιορίσει αυστηρά τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες κάτω των 13 ετών μπορούσαν να αλληλοεπιδράσουν με το περιεχόμενο της εφαρμογής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ένα αντιπρόσωπος του TikTok δήλωσε στο The Verge πως η εταιρία “εκτιμά το γεγονός ότι οι εισαγγελείς εστιάζουν στην ασφάλεια των νεότερων χρηστών” και ανυπομονεί να “παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες προστασίες ασφάλειας και απορρήτου” που εφαρμόζει για τους εφήβους.